Normy dla maszyn przemysłu spożywczego

Maszyny i urządzenia

Sektor spożywczy w Polsce stale kwitnie, co zaobserwować możemy zarówno na różnobarwnych polach w cieplejszych porach roku, jak i przeglądając dowolne zestawienia na temat krajowej gospodarki. Nic dziwnego więc, że inwestorzy polscy oraz zagraniczni stawiają na żywność i powstają kolejne, coraz to nowocześniejsze budynki i hale produkcyjne nastawione na tę konkretną branżę. Jednak choć jest ona określana jako najstabilniejsza i najszybciej rozwijająca się gałąź krajowej gospodarki, jak każda inna uwarunkowana jest normami, tym bardziej restrykcyjnymi, gdyż ściśle związanymi z pożywieniem.

Należy podkreślić, że wyżej wspomniana restrykcyjność absolutnie nie jest czymś złym, to oczywiste, że jedzenie przygotowuje się z zachowaniem najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa, w końcu zamierzamy je spożyć, czyli jak jego nazwa wskazuje – musi być jadalne. Produkcja seryjna w przemyśle spożywczym może być tworzona na ogromną skalę, jednak ta absolutna podstawa jest niezmienna. Dlatego też maszyny wykorzystywane w tej branży muszą spełniać precyzyjnie określone normy i podlegają szczegółowym kontrolom.
Za regulację kwestii związanych z bezpieczeństwem maszyn w przemyśle spożywczym odpowiada Komitet Tech...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy