Zaletą czyszczenia parą wodną jest nie tylko działanie wysoką temperaturą, ale i brak potrzeby używania środków chemicznych. Urządzenia przeznaczone do takiego mycia bazują na kompresorze, dzięki któremu para wodna wydostaje się strumieniowo. Intensywne zabrudzenia są usuwane pod działem pary o wysokim ciśnieniu. Nośnik ciśnienia stanowi woda podgrzewana w zasobnikach zasilanych gazem, olejem lub prądem elektrycznym.
JAK WIADOMO, UŻYCIE ŚRODKÓW CZYSZCZĄCYCH W ODNIESIENIU DO NIEKTÓRYCH INSTALACJI TO WRĘCZ KONIECZNOŚĆ – NP. ZAMKNIĘTE RUROCIĄGI. PREPARATY TEGO TYPU W PRAKTYCE DZIELI SIĘ NA DEZYNFEKUJĄCE, MYJĄCO- DEZYNFEKUJĄCE ORAZ MYJĄCE. PONADTO ŚRODKI CZYSZCZĄCE MOGĄ BYĆ ALKALICZNE, KWAŚNE I NEUTRALNE. NAJWAŻNIEJSZE JEST TO, ABY UŻYWAĆ ICH ZGODNIE Z ZALECENIAMI PRODUCENTA.
Metoda czyszczenia w przemyśle spożywczym powinna być przede wszystkim skuteczna. W praktyce zastosowanie znajduje kilka metod w tym zakresie. Mowa tutaj o sodowaniu, piaskowaniu, czyszczeniu suchym lodem oraz myciu parowym. W odniesieniu do mycia istotną rolę odgrywa technologia wykorzystująca parę wodną. Zapewnia ona wysoką temperaturę pracy, gwarantując dokładne czyszczenie przy wyeliminowaniu bakterii, wirusów i drobnoustrojów.
W przypadku...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
- dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
- dostęp do czasopisma w wersji online,
- dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ... i wiele więcej!