Czyszczenie parą – zastosowania w przemyśle

Specjaliści są zgodni co do tego, że większość przypadków zatrucia żywności następuje w momencie jej pakowania i przetwarzania. Ważne jest zatem zadbanie o przebieg tych procesów w warunkach sterylnych.

 

Zaletą czyszczenia parą wodną jest nie tylko działanie wysoką temperaturą, ale i brak potrzeby używania środków chemicznych. Urządzenia przeznaczone do takiego mycia bazują na kompresorze, dzięki któremu para wodna wydostaje się strumieniowo. Intensywne zabrudzenia są usuwane pod działem pary o wysokim ciśnieniu. Nośnik ciśnienia stanowi woda podgrzewana w zasobnikach zasilanych gazem, olejem lub prądem elektrycznym.

JAK WIADOMO, UŻYCIE ŚRODKÓW CZYSZCZĄCYCH W ODNIESIENIU DO NIEKTÓRYCH INSTALACJI TO WRĘCZ KONIECZNOŚĆ – NP. ZAMKNIĘTE RUROCIĄGI. PREPARATY TEGO TYPU W PRAKTYCE DZIELI SIĘ NA DEZYNFEKUJĄCE, MYJĄCO- DEZYNFEKUJĄCE ORAZ MYJĄCE. PONADTO ŚRODKI CZYSZCZĄCE MOGĄ BYĆ ALKALICZNE, KWAŚNE I NEUTRALNE. NAJWAŻNIEJSZE JEST TO, ABY UŻYWAĆ ICH ZGODNIE Z ZALECENIAMI PRODUCENTA.

Metoda czyszczenia w przemyśle spożywczym powinna być przede wszystkim skuteczna. W praktyce zastosowanie znajduje kilka metod w tym zakresie. Mowa tutaj o sodowaniu, piaskowaniu, czyszczeniu suchym lodem oraz myciu parowym. W odniesieniu do mycia istotną rolę odgrywa technologia wykorzystująca parę wodną. Zapewnia ona wysoką temperaturę pracy, gwarantując dokładne czyszczenie przy wyeliminowaniu bakterii, wirusów i drobnoustrojów.

W przypadku...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy