Jak poprawić higienę taśm transportujących w branży spożywczej?

Jednym z kluczowych aspektów bezpieczeństwa produktu jest utrzymanie odpowiedniej czystości maszyn oraz całego zakładu produkcyjnego. Nawet najlepszy gotowy produkt może stracić swoją pierwotną jakość na zanieczyszczonej taśmie transportującej. A zatem jakie rozwiązania stosować, aby poprawić higienę taśm przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów?

 

REKLAMA

​​

W zakładach produkcyjnych zagadnienia bezpieczeństwa żywności i utrzymania higieny są kluczowe na każdym z etapów produkcji. Dostawcy maszyn oraz urządzeń do takich placówek muszą spełniać szereg norm w zakresie bezpieczeństwa biologicznego produktu. Jedną z nich jest aspekt higieniczny, m.in. przenoszenie się w obręb produktu niepożądanych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, a które kategorycznie nie powinny znaleźć się w produktach spożyw...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy