Jak uzyskać efektywność operacyjną w branży spożywczej?

Podczas niedawnej wizyty w pewnym europejskim zakładzie produkcyjnym jednego
z głównych światowych producentów napojów byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się o złożoności i powadze ich podejścia do zapewnienia powietrza bezolejowego. Chociaż korzystali z najnowszych technologii oraz maszyn, nie wyobrażali sobie nawet małych wycieków oleju, które mogłyby wystąpić podczas konserwacji, przedostać się na betonową posadzkę, a następnie zostać przez nią wchłonięte. Ten olej wyparowałby w sezonach wysokich temperatur, a następnie zostałby wciągnięty do sprężarki, co doprowadzić by mogło do minimalnych, ale ważnych zanieczyszczeń olejem w produkcie końcowym.

 

Rozwiązanie wspomnianego zakładu produkcyjnego polegało na umieszczeniu sprężarki w środowisku wolnym od zanieczyszczeń, regularnym czyszczeniu podłogi z żywicy epoksydowej i ścisłym przestrzeganiu protokołów dotyczących utrzymania tego środowiska.

Dla firm branży spożywczej (F&B) znaczenie bezolejowego sprężonego powietrza nie jest oczywiście niczym nowym. Sprężarki bezolejowe spełniające normę ISO 8573-1 określającą klasy czystości cząstek stałych, wody i oleju okazały się krytyczne.
Ale, podobnie jak inne tak rygorystyczne wytyczne, zwiększają one wydatki, zużycie energii i ostatecznie utrudniają życie liderom operacyjnym, którzy muszą obniżyć całkowity koszt cyklu życia (LLC) swoich inwestycji kapitałowych.

Jest tego więcej! Jako konsument jestem również bardzo świadomy i dumny z wyzwania, jakie konsumenci stawiają przed sektorem gastronomicznym, aby poprawić nie tylko zrównoważony rozwój ich organizacji, ale także produkcję żywności i napojów – a oczywiście jest to duża część kosztów producentów.

 

Z pola na stół

Ten dobrze znany zwrot jest...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy