Zabrudzeń występujących w przemyśle spożywczym jest wiele. Mogą być nimi tłuszcze, smary, ciasta, przetwory, przyprawy, farby, kleje itp. Właściwą metodę czyszczenia należy dobrać ściśle pod kątem konkretnej aplikacji. Odpowiedni poziom czystości maszyn wynika z wymagań, jakie są stawiane dla przemysłu spożywczego. Ponadto przyczynia się on do zwiększenia skuteczności prewencyjnego utrzymania ruchu oraz pozwala szybciej reagować na wszelkie nieprawidłowości w pracy maszyn i urządzeń technologicznych.
Wszelkie zabrudzenia muszą być więc skutecznie usunięte. W zależności od konkretnej aplikacji dobiera się odpowiednią metodę mycia i dezynfekcji, przy czym wyróżniane są pewne stałe etapy prac w tym zakresie. Warto również przyjrzeć się preparatom czyszczącym, jakie mogą być użyte przy myciu.
Z kolei w odniesieniu do technik mycia w przemyśle spożywczym bardzo często wykorzystywane jest mycie pianą, czyszczenie suchym lodem, a także czyszczenie parą wodą oraz mycie pod wysokim ciśnieniem.
Warto także przybliżyć stacje CIP znajdujące zastosowanie podczas mycia instalacji, urządzeń i rur, które pracują na liniach produkcyjnych. Dużym uznaniem cieszą się w tym zakresie systemy CIP (clean in place). Zaleta takiej technologii to nie tylko wysoka skuteczność, ale i wydajność przy c...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
- dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
- dostęp do czasopisma w wersji online,
- dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ... i wiele więcej!