Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dodatek specjalny

23 grudnia 2020

NR 5 (Wrzesień 2017)

Casebook: Roboty Stäubli w przemyśle spożywczym

0 78

Od wielu lat roboty Stäubli cieszą się dużym zainteresowaniem producentów żywności na całym świecie. Duży wybór robotów, takich jak TP80 Fast Picker, Scara czy roboty sześcioosiowe, razem z zaawansowaną kinematyką Stäubli zapewniają uniwersalność zastosowań tych urządzeń w przemyśle spożywczym.

 

W czasach, gdy automatyzacja procesów produkcji żywności była postrzegana jako rynek niszowy, firma Stäubli koncentrowała się już na projektowaniu robotów mających nie tylko usprawnić samą produkcję, lecz również zwiększyć jej powtarzalność. Obecnie czynniki techniczne, standardy higieny czy uwarunkowania handlowe mają kluczowe znaczenie.

 

Podejście kompleksowe

Stäubli może pochwalić się najszerszą ofertą robotów wykorzystywanych w branży spożywczej. Zapewniają one idealne rozwiązania dla różnych wymagań, począwszy od najprostszych systemów, do pakowania bezpośredniego i pośredniego, przez urządzenia o wysokiej wydajności aż po urządzenia pracujące z niezabezpieczoną żywnością przy jednoczesnym zachowaniu zasad higieny.

Roboty Stäubli mają szeroki zakres zastosowań dla różnych artykułów spożywczych: pieczywa, makaronów, ciast, mięs, ryb, nabiału, żywności mrożonej, owoców czy warzyw. Wykorzystuje się je w różnych procesach produkcyjnych: napełniania, dozowania, krojenia, przeładowywania, etykietowania, sortowania, pakowania oraz układania na paletach. Ponadto niezwykle istotną zaletą robotów Stäubli jest fakt, że w ich przekładniach wykorzystany jest olej certyfikowany przez NSF (National Sanitation Foundation). Certyfikat H1 oznacza, że przypadkowy kontakt z żywnością jest dopuszczalny.

 

Technologia cleanroom (pomieszczeń czystych)

Coraz częściej można spotkać się z potrzebą wytwarzania i przetwarzaniem żywności w warunkach aseptycznych, zgodnie ze standardami ISO (klasy od 5 do 8). W takich warunkach można z dużą pewnością wykluczyć wszelką obecność bakterii czy pleśni. Dlatego nawet standardowe wersje robotów Stäubli spełniają warunki pomieszczeń czystych. Szczególnym zainteresowaniem w przemyśle spożywczym cieszą się wersje robotów z opcją HE, które są przystosowane do pracy w środowisku o wysokiej wilgotności, a jednocześnie są w stanie unosić ciężary do 150 kg. Roboty Stäubli wyróżnia – spośród innych dostępnych na rynku – konstrukcja, dopuszczająca ich zastosowanie w bezpośrednim kontakcie z wodą. Oprócz tego wykorzystuje się...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy