Dołącz do czytelników
Brak wyników

Raport

2 sierpnia 2021

NR 4 (Lipiec 2021)

Wyzwanie przyszłości – wyżywienie świata na światowym poziomie

0 30

Infuture Institute opublikował niedawno niepokojący raport, z którego wynika, że do 2050 r. przemysł spożywczy będzie musiał zaspokoić potrzeby żywieniowe 9,7 mld osób, a 50 lat później – aż 11,2 mld. Z kolei Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że w połowie tego stulecia rolnictwo musi wyprodukować o 50% więcej żywności, pasz i biopaliw niż jeszcze kilka lat temu. Jakie wyzwania w związku z tymi przewidywaniami czekają na przemysł spożywczy?

Zasoby naturalne

W obrazowy sposób dane opublikowane przez Infuture Institute prezentuje firma Dräger, obliczając, że za niespełna 30 lat będziemy potrzebowali niemal 3 kule ziemskie, aby zaspokoić zapotrzebowanie światowej populacji na żywność. Oczywiście, dane zostały obliczone na podstawie założenia, że liczba populacji będzie nadal rosła w niezmienionym tempie. Istnieje jednak realna obawa co do tego, że powierzchnia obszarów rolniczych wykorzystywana do produkcji żywności jest krytycznie niewystarczająca. Bez wątpienia zatem wystąpi realna potrzeba sięgnięcia po alternatywne źródła pożywienia, a co za tym idzie – zaprojektowanie i wdrożenie nowych procesów produkcyjnych.

Jakość i system dystrybucji

Problemy związane z brakiem pożywienia wynikają nie tylko z niewystarczających obszarów produkcyjnych, ale również z braku adekwatnych do zapotrzebowania sposobów na magazynowanie i dystrybucję produktów rolnych. Dziś bowiem około 800 mln osób na świecie pozostaje niedożywionych, a według dany...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy