STUDIUM PRZYPADKU: Robot przemysłowy i paletyzacja w firmie z branży spożywczej

Artykuły
Wyzwania związane ze zbyt dużą rotacją pracowników obciążanych wymagającymi zadaniami, wydajnością produkcji i rosnącymi potrzebami rynku - to kwestie, które w branży spożywczej jest w stanie rozwiązać technologia z zakresu automatyki i robotyki. Jak odpowiednio dopasować taką instalację do potrzeb? Na jakie elementy warto położyć nacisk? Obserwacja dobrych praktyk i studiów przypadku z tego zakresu, pozwala odpowiedzieć na te i wiele innych pytań.

KLIENT

REKLAMA

​​

Firma FROST zajmuje się produkcją mrożonych warzyw i owoców. Większość produkcji, bo aż 90% opiera się na cebuli, ale zakład zajmuje się także przetwórstwem dyń oraz cukinii. Produkty pakowane są w całą gamę zróżnicowanych opakowań, zależnie od potrzeb klientów. Historia firmy sięga początku lat 80-tych XX wieku, kiedy podjęto decyzję o budowie Przetwórni Owoców i Warzyw w Jarogniewicach. Celem działalności zakładu było przetwarzanie płodów rolnych wyprodukowanych na ponad 2 tys. hektarów okolicznych terenów. W późniejszych latach przetwórnię dostosowano do realiów rynkowych, inwestując w budowę nowoczesnych, w pełni zautomatyzowanych linii technologicznych dla poszczególnych działów produkcyjnych.

WYZWANIE

W jednym z firmowych zakładów produkcyjnych firmy, w Jarogniewica...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy