Dołącz do czytelników
Brak wyników

Procesy mieszania i napełniania w trybie Przemysłu 4.0

Artykuł | 23 grudnia 2020 | NR 5
0 75

Efektywność energetyczna z diagnostyką w czasie rzeczywistym i niezależne mechanizmy podejmowania decyzji to kluczowe cechy Przemysłu 4.0.

 

Efektywność energetyczna z diagnostyką w czasie rzeczywistym, monitorowanie stanu, zdecentralizowana inteligencja i niezależne mechanizmy podejmowania decyzji to kluczowe cechy Przemysłu 4.0, które są typowe dla higienicznych procesów napełniania w przemyśle spożywczym. Festo wykorzystuje tę technologię, aby sprostać najważniejszym wyzwaniom, jakie stawia Przemysł 4.0, takim jak niezawodność procesu i technika bezpieczeństwa.

Dzięki higienicznym produktom i rozwiązaniom – od wysp zaworowych, które spełniają wymagania dla higienicznej konstrukcji po napędy elektryczne lub pneumatyczne – Festo pomaga swoim klientom produkować żywność spełniającą wysokie standardy jakości. Program produkcyjny obejmuje również solidne przewody i złączki Clean Design. To idealny wybór dla zastosowań typu „form-fill-seal”, czyli formowania – napełniania – uszczelniania i wielu innych.

 

Najwyższe wymagania dotyczące sprężonego powietrza

Czyste sprężone powietrze jest niezbędne w procesach związanych z produkcją żywności. Dlatego też zespoły przygotowania powietrza serii MS zapewniają jakość sprężonego powietrza klasy 1.4.1 oraz 1.2.1 (DIN ISO 8573-1:2010) do kontaktu z żywnością suchą i inną.

Zespoły wyposażone są w filtry dokładne, mikrofiltry i filtry z węglem aktywnym, które zapewniają spełnienie najwyższych wymagań dotyczących jakości sprężonego powietrza.

 

Rys. 1. Przykładowe stanowisko Optymalna produkcja żywności

 

Rys. 2. Zespoły przygotowania sprężonego powietrza z serii...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy